Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها ـ وجود یک گنبد نمکی بر سر راه رودخانه در منطقه کوهمره سرخی شیراز سبب شوری آب و از بین رفتن ۷۰۰ هکتار باغ انار شده است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، از جاده‌های پرپیچ و خم منطقه کوهمره سرخی شهرستان شیراز که عبور می‌کنیم، رفته رفته چشم‌اندازی مقابلمان خودنمایی می‌کند که محصور زیبایی‌هایش می‌شویم از تمشک و شالیزار گرفته تا درختان سر به فلک کشیده نخل چشم‌اندازی زیبا از روستاهای منطقه.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما هنوز غرق لذت زیبایی‌ها هستیم که به درختان زیبای انار با گل‌های آتشین در روستاهای مسقان و بگدانه می‌رسیم هرچند مساحت زیادی از این درختان دیگر رمقی برایشان نمانده و خشک شدند، اما هنوز زیبا هستند. 

به گفته اهالی روستاهای بگدانه و مسقان باغات انار این دو روستا 800 هکتار بوده که در پی شور شدن آب رودخانه از سال 88 درختانی که تا سالیان سال می‌توانستند عمر کنند، رفته رفته خشک شدند و از سال 96 دیگر امیدی برای احیای آنها نبود.

مردم از رودخانه‌ای می‌گویند که در پی کم بارشی سال‌های اخیر کم آب شد اما شوری آب از سال 88 مزید بر علت شد تا محل ارتزاق مردم آسیب ببیند و شغل‌هایی کاذب و ناایمن در روستاها رواج گیرد.

دلیل شور شدن آب رودخانه وجود یک گنبد نمکی است که در کنار کم آب شدن رودخانه سبب نمکزار شدن و شوری آب شده و زمین‌های زراعی را از بین برده است.

با خشک شدن باغات مردم برای امرار معاش و به ناچار به سراغ درختان جنگلی رفتند و با راه‌اندازی کوره‌های غیرمجاز زغال به جان بلوط‌های پیر و جوان افتادند. هنوز هم در گذر از جاده روستا تنه ضربه خورده و قطع شده درختان بلوط دیده می‌شود.

عزت‌الله خاوری، از اهالی همین روستاست که موی سپید کرده و در صحبت‌هایش از متون تاریخی و فارس‌نامه صحبت می‌کند که نشان می‌دهد پیری خردمند است.

پیگیری یک گزارش؛ وعده‌های فرماندار سروستان برای حل مشکلات روستای محمودآباد + فیلممحرومیت در قلب استان فارس| روستا‌ییانی که ‌آب خو‌ردن ‌هم ندارند/ مشکلات مردم محمودآباد ‌قلب انسان را به درد می‌آورد+ فیلم

به گفته وی دو روستا 5 هزار نفر به شکل بومی یا مهاجر جمعیت دارد، سابقه این روستاها به 800 سال پیش می‌رسد و در متون تاریخی نیز به آنها اشاره شده اما در سالیان اخیر 700 هکتار از باغات و زمین‌های زراعی به دلیل شوری رودخانه از بین رفته است.  

خاوری از پیگیری‌ها از طریق سازمان‌های متولی سخن می‌گوید که در طول 12 سال از جانب اهالی و کشاورزان انجام شده اما اقدام جزئی و معمولی هم برای رفع مشکل صورت نگرفته است.

وی معتقد است که اقداماتی که انجام شده به نوعی به بازی گرفتن مردم بوده است. این فرد می‌گوید: این گنبد نمکی بر اثر یک عارضه طبیعی شکل گرفته اما حوضچه‌ای را در کنار این گنبد زدند که آب پشت آن جمع می‌شود و وقتی آن را باز می‌کنند تمامی منابع آب روستا شور شد.

خاوری از 9  رشته قنات روستا سخن می‌گوید که آن هم به همین دلیل شور شده و معتقد است که بی‌توجهی مسئولان سبب از بین رفتن درآمد مردم شده است.

به گفته وی این دو روستا قطب تولید انار در استان فارس بودند که امروز به صورت کلی ویران شده است  و2 سوم جمعیت بیکار شدند یا مهاجرت کردند و مردم این منطقه در حد نفس کشیدن زنده هستند.

اسدی، عضو شورای روستای بگدانه است، وی نیز با تایید صحبت‌های خاوری از برگزاری بزرگترین جشنواره انار استان فارس در ابتدای دهه 80 در این روستاها سخن می‌گوید؛ از انار مرغوبی که به کشورهای حوزه خلیج فارس صادر می‌شد اما با بی‌توجهی مسئولان 700 هکتار باغ خشک شد.  

وی می‌افزاید: چشمه آب شور نیست اما تحریک شدن گنبد نمکی سبب شوری آب شده که باید اداره آب پاسخ دهد. عضو شورای روستای بگدانه از سهمیه و پروانه بهره‌برداری مردم از آب رودخانه سخن می‌گوید که این روزها این سهمیه هیچ فایده‌ای برای مردم ندارد.

به گفته اسدی معیشت و درآمد مردم از همین باغات بود، احتیاجی به دولت نداشتیم ولی امروز باید چشم انتظار یارانه 45500باشیم هر چند  الان دیگر یارانه هم به کارمان نمی‌آید.

« نابود شدن مردم» عبارتی که اهالی روستاها برای روزگار خود ذکر می‌کنند، اهالی که روزگاری عزتمندانه و با افتخار انار خود را دستچین و روانه بازارهای کشورهای عربی می‌کردند امروز باید به شغل‌هایی روی بیاورند که برای خودشان نیز مایه خجالت است. 

بهادر رستمی پویا از دیگر اهالی روستا است که می‌گوید: کشاورزی از دست ما رفته، اهالی شغل ندارند، درآمدی نیست و نمی‌دانیم که بچه‌هایمان در کدام شهر در پی گذران روزگار هستند.

وی از روزهایی می‌گوید که گروه گروه کارگر برای انارچینی به روستا می‌آمد اما امروز خودشان باید برای امرار معاش کارگری کنند.

رستمی پویا معتقد است که اگر آب شور را از این تنگ خارج کنند مردم روستا برمی‌گردند  اما اکنون مردم یا مجبورند دزدی کنند و خشخاش بکارند یا شغل‌های دیگر که محاکم قضایی دارند.

بهروزی از اعضای شورای مسقان است، وی  نیز از درددل‌های اهالی و زمین‌های نابود شده می‌گوید، از آبی با EC بالای 100 و گاه تا 400 به گونه‌ای که حیات آبزیان رودخانه نیز تحت تاثیر قرار گرفته و یک موجود زنده در آب نمی‌تواند زندگی کند.

وی معتقد است آبی که این قدر شوری داشته باشد برای زراعت به درد نمی‌خورد و زمین‌های شلتوک در این روستا از سال 88 رنگ شلتوک و برنج به خود ندیده‌اند.  

سعید شاهین، عضو شورای بخش ارژن است که در پایان با تایید صحبت‌های اهالی روستاهای مسقان و بگدانه در گفت‌وگو با تسنیم می‌گوید: 700 هکتار باغ اناری و 350 هکتار از زمین‌های کشاورزی این دو روستا که از برنج تا خرما را تولید می‌کردند به دلیل انجام کارهای غیرکارشناسی از بین رفته است.

به گفته این روستاها در روزگار خوب خود روزانه هزار نفر کارگر داشته اما امروز مردم اینجا بیکار شدند، زمینه اشتغال ندارند و برای امرار معاش مجبور به هر کاری هستند.

وی می‌گوید: مردم اینجا با وجود اینکه پروانه بهره‌برداری از آب رودخانه دارند اما 8 سال است که یک قطره آب از رودخانه نتوانستند استفاده کنند.

این است روزگار مردمان مسقان و بگدانه دلزده و خسته از تصمیمات شتابزده مسئولان اما همچنان امیدوار به حل مشکل هستند.

انتهای پیام/424/ش

 

منبع: تسنیم

کلیدواژه: اهالی روستا سخن می گوید آب رودخانه استان فارس گنبد نمکی هکتار باغ دو روستا شوری آب خشک شد شور شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۰۹۰۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

‌اختصاص ۴۵ هزار هکتار زمین به طرح نهضت ملی مسکن در کشور

تقی رضایی در همایش تخصصی منطقه‌ای پایش برنامه‌های اجرایی سازمان ملی زمین و مسکن که در شیراز برگزار شد، گفت: علاوه بر این، حدود ۱۳ هزار هکتار زمین نیز برای ایجاد شهرک‌های جدید در کشور مکان یابی شده که مجموع این زمین‌ها بسیار قابل توجه و عملکرد بسیار بالایی است.

او، هدف از برگزاری این همایش را انتقال تجارب موفق استان‌ها به یکدیگر، پایش برنامه اجرایی ادارات کل و پیگیری برنامه اجرایی ادارات کل و همچنین پیگیری تأمین زمین در راستای نهضت ملی مسکن و سیاست‌های تبیینی دولت خدمتگزار و مقام عالی وزارت راه و شهرسازی بیان کرد.

رضایی ادامه داد: یکی از روش‌های تأمین زمین از طریق توافقات است که با توجه به اهمیت موضوع ضمن حمیت همکاران در تحقق این امر باید در سلامت کار دقت شود تا در آینده با چالش و مشکل مواجه نشویم.

معاون املاک و حقوقی سازمان ملی زمین و مسکن گفت: در بحث تامین زمین، طی دهه‌های گذشته شاهد یک عقب ماندگی در کشور بوده‌ایم، اما در ۲ سال گذشته توانستیم میزان قابل توجهی زمین برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن را تامین کنیم.

او ادامه داد: در استان فارس نیز در بحث تامین زمین به ویژه در آنجا که با کمبود مواجه بوده‌ایم در قالب توافقات و تغییر و تحول اراضی اقدامات خوبی انجام شده و این اقدامات باید ادامه داشته باشد.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • دو روی سکه باران در ایلام
  • سیره امام صادق (ع) برای روزگار فعلی ما پند‌های مهم دارد
  • بهره مندی ۱۶۱ روستای لرستان از آب شرب در دولت سیزدهم
  • ۷۰ برنامه فرهنگی و محرومیت زدایی در هفته بسیج سازندگی
  • روستایی در مریوان که میزبان لک لک های مهاجر است + فیلم و تصاویر
  • اجرای ۷۰ برنامه فرهنگی و محرومیت زدایی در هفته بسیج سازندگی
  • غرق شدن ۲ کودک در رودخانه مهران بندرلنگه
  • بهره برداری از طرح‌های محرومیت زدایی در ۳۱ روستای استان یزد
  • در انتظار روزهای خوب برای«زهره» اصلی ترین آبریز کشور
  • ‌اختصاص ۴۵ هزار هکتار زمین به طرح نهضت ملی مسکن در کشور